Allmän information

White eared fasan: var bor den och hur man hålls i fångenskap?

För äkta finsmakare av exotiska fåglar kan en vit fasan bli en verklig dekoration av gården, förutom att den är vacker utmärker den sin nåd och jämförande enkelhet i sin omsorg.

Vad ser en vit eared fasan ut?

Många fjäderfäbönder föredrar denna sort på grund av sin eleganta färg och med goda förhållanden att hålla plommonet kommer alltid att förbli ljusa vita. Men det här är inte den enda fördelen med vit eared fasan.

Utseende och fjäderdräkt

Förutom kroppens vita färg (förresten kan skuggan variera från ren vit till blåvit), ett litet svart fågelhuvud med en röd yta runt ögonen och orangefärgade beaded ögon är inte mindre märkbar.

Den svarta kepsen på fasanens huvud känns väldigt sammet till beröring, men de röda områdena är helt saknar fjädring. Den rosa näbb är ett kraftfullt tillägg till huvudet.

Fågelns ben är korta och starka, med sporer. Den svarta och blå svansen, som består av 20 fjädrar, är mycket mindre än den för andra eared fasaner, och för öronen själva är de praktiskt taget omärkliga i allmänhet. Fåglarna på fåglarna förenar sig väl med kroppen och har bruna ändar. Könens främsta kännetecken är kvinnans mindre storlek jämfört med hanen.

Vikt och dimensioner

Fåglar är traditionellt mer honor och kännetecknas av följande parametrar:

  • torso längd - i genomsnitt 93-96 cm,
  • svanslängd - upp till 58 cm,
  • vingspänning - ca 33-35 cm,
  • vikt - 2350-2750 g.

När det gäller kvinnornas prestanda, trots att de är sämre än ovanstående värden, ger de fortfarande fåglarna med nåd och storhet:

  • torso längd - 86-92 cm,
  • svanslängd - 46-52 cm,
  • vingspänning - upp till 33 cm
  • vikt - 1400-2050 g.

I naturen kan du hitta större representanter, men i alla fall är den vita earedfasan en av de största representanterna för släktet.

Var bor

På territorierna i Ryssland, Ukraina och grannländerna finns den beskrivna fågeln endast i privat uppfödning, eftersom den bor i naturen i västra Kina och i östra indiska länder.

Hon föredrar bergskogzonerna i östra Tibet, som mestadels ligger i furu och ekgruva skogar i en höjd av 3200-4200 m över havet. Gränsen för intervallet anses vara en skogszon i rhododendron-krossar belägen på 4 600 m över havet.

Nära Yangtze-floden bor dessa fasaner på sluttningarna av stenar, bland spirea, dogrose, enbär och barberbjörnar. På vintern finns fåglar på en höjd av 2800 m, men på sommaren går de inte över snölinjen.

Livsstil och beteende

White eared fasaner älskar företag, så de går sällan ensam. De samlas i stora grupper i fjällängar, där de söker mat, gräver jorden med sin näbb. Flyg är inte deras favorit tidsfördriv, därför, om jägare kommer till nästa med hundar, föredrar fåglar att fly. Men det betyder inte att fåglarna inte vet hur de ska flyga, tvärtom, i nödfall kan de övervinna hundratals meter i sekunder, varför deras flygning ofta jämförs med en patrull eller en royal fasan.

Både på sommaren och på vintern föredrar vita öronfasader en stillasittande livsstil, och vitplommon kan vara en av anpassningskraven. Den breda svansen och svepande vingarna, som motstår väl i snön, hjälper fågeln att röra sig genom djup snö.

Även flytta för korta avstånd, lämnar fåglar distinkta spår på snöfilén, längs vilka jägare lätt kan spåra dem.

I mycket hårda frostiga dagar är alla representanter för de beskrivna arterna lika aktiva som vid någon annan tidpunkt: de kan leta efter mat från mycket morgon till sen kväll, bara ta en paus på mitten av dagen (vanligtvis är resten nära källorna och strömmarna ). Under den kalla årstiden kan fåglarna falla i grupper på upp till 250 personer, men ofta överstiger detta värde inte trettio. Under uppfödningsperioden håller fåglarna i par.

Vad äter vit fasan

Fåglar kan väl kallas vegetarianer, för att de, i motsats till sina många släktingar, mesta av året bara matar på rötter och annan vegetation, ofta inte långt från hovdjur.

Fåglarna kan bara diversifiera sin meny bara på sommaren, när tranbär och jordgubbar dyker upp.

Sedan parningstidens början uppträder små ryggradslösa djur och insekter i fasan av fasaner, men det varar inte länge, och på hösten växlar fåglarna uppmärksamheten på frukten av enbär - huvudmaten för den närmaste framtiden. Med vinterns ankomst läggs nålen till växten, vargbär, torkade liljar och irisfrön till dessa bär. Under säsongen av långvariga snöstormar föder fåglarna på tallnålar, rester från kaniner och andra djur.

reproduktion

Parningstiden för denna fasansart börjar på slutet av våren och varar fram till mitten av juni. Synlig sexuell dimorfism, liksom parningsdemonstrationer, uttrycks svagt i dessa fåglar, vilket endast bekräftar teorin om deras monogami.

Medan man bryr sig om den valda kvinnan kan hanen springa runt henne i flera timmar, höja sin svans, sänka vingarna och försöka blåsa upp de ljusa områdena på huvudet så mycket som möjligt. Alla dessa handlingar åtföljs av aktuella skrik som är karakteristiska för fasaner, vars ljud sträcker sig till ett avstånd på upp till 3 kilometer.

Det är väldigt svårt att skilja det från en tibetansk eared fasan, med undantag för att rytmen är snabbare. Manspersoner ropar oftast tidigt på morgonen och sent på kvällen. Vid uppfödning i fångenskap med början av parningstiden ökar deras aggressivitet gentemot deras kongenar också, därför är ett tillräckligt utrymme för en utomhusluft med vissa ställen för skydd ett obligatoriskt krav vid uppfödning av dessa fåglar.

Dessutom kommer trimning av fjädrar på en vinge av en fighter att minska aggression. Reproduktion hemma är möjlig om fjäderfäbonden har tid att hämta ägg som läggs av fasaner och placera dem under kyckling, kalkon eller helt enkelt placera dem i en inkubator och sedan placera näsarna i köttkroppar.

Vita örar fasaner placera sina bon på marken, välja platser under granen eller vid basen av den utskjutande vaggan. Senare visas 6-9 ägg i dem, som kvinnorna låg med flera dagar i rad. Inkubationsperioden varar 24-29 dagar, varefter kycklingar som väger ca 40 g vardera kommer från ägget. Småbarn växer ganska snabbt och i en ålder av 10 dagar kan de väga 85 g, och på den 50: e dagen i livet stiger denna siffra till 600 g.

Kvinnor är vanligen mindre än män, så skillnaden i vikt är cirka 50-70 g. Unga fåglar når endast vuxna fåglar vid 5 års ålder.

Absolut alla arter av eared fasaner kan träffa varandra, och när de når vuxen ålder (ungefär två år), producerar hybrider också avkommor.

Är det möjligt att hålla i fångenskap

Det finns många framgångsrika exempel på att hålla vita eared fasaner i fångenskap. Men om du vill få avkomma från dem eller helt enkelt skapa bekväma förutsättningar för dina avdelningar, så är det värt att överväga kraven på fostret.

För det första måste det vara stort så att ett par fasaner har minst 18 kvadratmeter. m kvadrat. Mindre burar är endast lämpliga om det är möjligt att släppa fåglar i en trädgård eller park, där de kan gå fritt under dagen. På sådana vandrande fåglar kan bo i flockar, men i burarna är det fortfarande önskvärt att hålla fasaner i par.

Vita eared fasaner är ganska hårda och obehagliga i fågelvård, som klarar stora temperaturfall. Samtidigt uppfattas värmen och direkt solljus av dem mycket sämre, på samma sätt som fukt i rummet.

Därför, med tanke på dessa krav, kan fåglar lämnas i skyddade höljen på vintern. Med rätt uppfostran (fåglar kan till och med träna), kan dessa fåglar bli en riktig dekoration av alla trädgårdar eller parker, där de är nästan hela dagen på samma territorium, riva jorden med sina näbben och pissa rötterna.

När det gäller godtagbar diet kan det vara mycket olika.

Naturligtvis är det väldigt svårt att få bekant mat, så uppfödare rekommenderar att man använder speciellt utvecklade matar (de borde vara 75% av kosten), gröna och frukter, som delar de resterande 25%, för att mata vita äggfasader.

Under parningstid används druvor, äpplen och hårdkokta ägg för att mata fåglarna, även om man inte bör utesluta möjligheten att fåglar äter vete, havregryn, krossade ärtor, finhackade grönsaker och rotfrukter. På vintern kan du hänga tallgrenar i buret så att fåglarna kan äta nålarna.

De fjäderfäbönder som redan har erfarenhet av att hantera fasaner kommer att finna det lätt att ta hand om vita äggfåglar utan ytterligare kunskaper, men nykomlingar till denna verksamhet behöver fortfarande titta närmare på denna fråga.

Fasan Beskrivning och funktioner

fasan - Det är en fågel som står på huvudet av en fasansfamilj, som i sin tur tillhör kycklingarnas ordning.

Fasanter har en märklig minnesvärd fjäderdräkt, som är den främsta dragen hos fågeln. Mannen och kvinnan har ett annorlunda utseende, som i många andra fågelfamiljer är hanen mycket vacker och ljusare.

Dimorfismen efter kön är högutvecklad hos dessa fåglar. Manspersoner är snyggare, ljusare och större, men det beror på fasans underart, vilket är mer än 30. Huvudskillnaden mellan underarterna är också färgningen av fjäderdräkten.

En vanlig fasan innehåller till exempel ett stort antal underarter: till exempel den georgiska fasan - den kännetecknas av närvaron av en brun fläck på buken, som har en ljus gräns av glänsande fjädrar.

En annan representant är Khiva fasan, dess färg domineras av röd färg med en kopparfärg.

Mannen av den gemensamma fasan har en ljus vacker fjäderdräkt.

Men den japanska fasan skiljer sig från resten i grön färg, som representeras av olika nyanser.

Klädseln av japanska fasan domineras av gröna nyanser.

Foto fasaner avslöja den unika skönheten hos dessa fåglar. Detta är dock främst karaktäristiskt för män.

Honorna är mycket blygsamma, huvudfärgen på plommonet är grå med bruna och rosa nyanser. Att dra på kroppen är representerad av små fläckar.

Externt skiljer fasan sig enkelt från den andra fågeln genom den långa svansen, som i honan når ca 40 centimeter, och i hanen kan den vara 60 centimeter lång.

Fasans vikt beror på underarterna, liksom kroppens storlek. En vanlig fasan har till exempel en vikt på ca 2 kilo, och kroppslängden är något mindre än en meter.

Vackert utseende och mycket gott och gott kött av denna fågel är orsaken till massan fasanjakt. Fasanmördare jakthundar, som är specialutbildade och lätt hittar fågeln, kommer ofta ut.

Hundens uppgift är att driva fasan till trädet, eftersom ögonblicket för start är den mest utsatta tiden, det är just nu som jägaren gör ett skott. Och då är hundens uppgift att ta med trofén till sin herre.

Fasan kött är mycket värderat för dess smak och kaloriinnehåll, som är 254 kcal per 100 gram av produkten, förutom den innehåller en stor mängd vitaminer som är nödvändiga för den normala funktionen av människokroppen.

Det finns ett stort antal recept för matlagning fasan, och var och en representerar ett kulinariskt mästerverk. Bra älskling vet säkerthur man lagar fasanatt betona sin utsökta smak och bevara alla användbara egenskaper.

Användningen av fasankött i kosten förbättrar människans immunitet, återställer slöseri och ger en generell förstärkningseffekt på organismen som helhet.

Kvinna fasan har brun-svart spikad fjäderdräkt

En sådan efterfrågan på kött orsakade ursprungligen avelsfasanter i jaktgårdar där de var engagerade i att fylla antalet fåglar för jaktperioden, som i regel faller under hösten. I början av 1800-talet började fasaner uppfödas i privata provinser, som föremål för jakt och dekorering av gården.

I grunden för uppfödningen av gården uppfödde vi ett sådant exotiskt utseende som gyllene fasan. Fjäderna i denna fågel är mycket ljusa: guld, röd, svart. Fågeln ser väldigt vacker ut och spektakulär.

Bildad gyllene fasan

På 1900-talet föddes fasaner hemma överallt. Fjäderfä ger gott nog vinst till sina ägare, för hemodling fasaner går in på en ny zooteknisk nivå och har en betydande plats i branschen. Således med utvecklingen av fasanuppfödning köpa fasaner Det har blivit mycket enklare och lönsammare.

Fasanens karaktär och livsstil

Fasan har titeln på den snabbaste och mest agila löpare bland alla representanter för kycklingar. När den går, tar fasan en speciell position, den lyfter svansen och drar samtidigt huvudet och nacken framåt. Praktiskt taget tillbringar fasan hela sitt liv på marken, bara i extrema fall, i fara, tar det av sig. Flygande är dock inte den största fördelen med fågeln.

Fasanter är av naturen mycket blygfåglar och försöker hålla sig i ett säkert skydd. Sådana platser för fåglar är tjocktar av busk eller tjockt högt gräs.

Fåglar lever vanligen i sig, men grupperas ibland i en liten grupp. Det är lättare att se fåglarna på morgonen eller kvällen, när de lämnar lyftet att äta. Resten av tiden fasaner är hemlighetsfulla och gömmer sig från nyfikna ögon.

Fasanter älskar att sitta i träden, tack vare den varierade färgen, känner de sig trygga bland löv och grenar. Innan de faller ner till marken planerar fasaner under lång tid i luften. Fasan tar av sig i stil med "vertikal ljus", varefter flygningen tar ett horisontellt plan.

Du kan bara höra en fasans röst när den flyger. Bland den högljudda slammingen av fasanens vingar kan du fånga ett skarpt, starkt hawkryp. Det här ljudet är som en kråkkråka, men den är inte så utdragen och starkare.

Utbredningsområdet för denna fågel är mycket stort. Pheasants lever från den iberiska halvön till de japanska öarna. Den här fågeln finns i Kaukasus, Turkmenistan, Kazakstan, Kirgizistan och Fjärran Östern. Dessutom finns fasaner i Nordamerika, liksom i många europeiska länder.

Fasanmat

I den naturliga miljön, i naturliga förhållanden består kosten av fasan för det mesta av vegetabiliska livsmedel. För att släcka hungerfasanter använder de växtfrön, bär, rhizomer, unga gröna skott och löv. Djurmat är också viktigt för fåglar, de äter maskar, larver, insekter, spindlar.

Ett kännetecken hos dessa fåglar är att kycklingarna från födseln endast matar på djurmat, och efter en tid växlar de till växtmat.

Pheasants får sin mat på marken, raking blad, mark och gräs med sina ganska starka tassar, eller pecking mat från växter på en liten höjd från marken.

Vad äter en vit fasan?

Sådana individer kan lätt kallas vegetarianer, eftersom de föder på rötter och vegetation. För att diversifiera sin kost använder fåglar jordgubbar och tranbär på sommaren. Med början av parningstiden består kosten av fasaner av små ryggradslösa djur och insekter.

På hösten fasaner äter enbär frukt. Med tillkomsten av vinter barrträd växer vargar bär, frön av iris och liljor till dessa bär. Med en lång vinter matas de på kaniner och andra djur.

Captive avel

Parningstiden för fasaner börjar i slutet av våren och varar fram till mitten av juni. Äktenskapsdemonstrationer är svagt uttryckta, vilket återigen bekräftar teorin om monogami. När man groomer en kvinna kan manen vandra runt henne länge, höja sin svans högt och släppa vingarna. Han försöker visa så många färgade fjädrar som möjligt för att få hennes uppmärksamhet. Alla handlingar kompletteras med rytmisk strömskrik. Män skrika tidigt på morgonen och på natten.

När de odlar dem hemma med början av parningstiden ökar deras aggressiva inställning till sina kamrater, så det är viktigt att bygga en rymlig aviary för dem. För att minska aggression kan du trimma kanterna på vingarna hos män.